Borriol, un excel·lent amfitrió de les XXV Jornades Culturals a la Plana de l’Arc celebrades el passat cap de setmana
La localitat ha acollit participants de Vilafamés, La Pobla, Cabanes, Benlloc, Les Coves, Vall d'Alba, Serra d'en Galceran, Vilanova, la Serratella i Castelló.
Aquest cap de setmana Borriol ha organitzat les Jornades Culturals a la Plana de l’Arc, com ja ho va fer l’any 2000 i l’any 2011. En aquesta vint-i-cinquena edició la localitat s’ha bolcat en oferir una programació variada i articulada al voltant de diversos eixos identitaris borriolencs o temes que afecten el futur de la població i municipis pròxims, com el cultiu i gastronomia de la garrofa i les olives de varietat borriolenca, el treball de la pedra en sec o el pas de la Via Augusta. També han protagonitzat les jornades temes com la vertebració del territori mitjançant la conservació i posada en valor del patrimoni, el paper dels mitjans de comunicació i de l’educació, la creació d’un mapa de recursos esportius o la reflexió al voltant de les energies renovables i la sostenibilitat.
Ha destacat l’excel·lent organització fruit de la unió d’esforços entre l’Ajuntament de Borriol, els grups de treball conformats per veïnat voluntari i associacions locals com l’Associació de Mestresses de Casa i Consumidors de Borriol, l’Associació Cultural la Botalària, la Unió Musical Lira Borriolenca, el Club muntanyer la Pedrera, el Club ciclista Borriol, l’Associació cultural Amics del Patrimoni de Borriol, la Plataforma No a la MAT; dos centres educatius, el CEIP l’Hereu i la SES Borriol; entitats locals com la Tourist Info Borriol i el Museu d’Història de Borriol; i altres entitats com l’Ajuntament de la Pobla Tornesa, Escola Valenciana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i l’Excma. Diputació de Castelló, per esmentar-ne alguns. Un any de treball, coordinació i col·laboracions que han possibilitat reprendre aquestes Jornades després de dos anys d’aturada des que es van celebrar l’octubre de 2019 a la Vall d’Alba.
Les XXV Jornades han estat seguides per vora 200 persones de poblacions veïnes i de la localitat que han pogut gaudir de conferències, lectures de comunicacions, exposicions, presentacions de publicacions, visites guiades, actuacions musicals i degustacions gastronòmiques. Es va donar inici a la cita el divendres 21 d’octubre a la plaça de la Torre, en una carpa habilitada per a la realització de gran part de les activitats. A les 17:30 hores van començar a arribar les persones participants inscrites, a les quals l’organització els va obsequiar amb dues bosses serigrafiades que contenien diversos fulletons amb informació cultural sobre la localitat, el Mapa de la via Augusta a la Plana de l’Arc, obsequis de cortesia i tres publicacions editades amb motiu de les Jornades: el Mapa de recursos esportius del terme de Borriol, fruit del treball conjunt entre diverses associacions esportives locals i l’ajuntament; el llibre Gastronomia de la garrofa. Receptari borriolenc, amb un recull de receptes ideades per borriolenques i borriolencs amb aquesta lleguminosa revalorada en els últims anys i que ha configurat el paisatge de la localitat en el segle XX; i el llibre Glossari de l’utillatge tradicional dels oficis de la pedra a Borriol d’Ignasi Falomir Palau.
Serafí Bernat, coordinador de les Jornades, acompanyat per Virginia Martí Sidro, Diputada Delegada de Turisme de la Excma. Diputació Castelló, Vicent Cervera, Vicerrector d'infraestructures i sostenibilitat de l’UJI, i Hèctor Ramos, alcalde de Borriol, van inaugurar les jornades abans de donar pas a la conferència Les casetes de pedra seca i el grau zero de l’arquitectura, que va impartir Arturo Zaragozá, membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, per reivindicar el valor de l’arquitectura de pedra seca, de la qual Borriol n’és un estandard. Tot seguit, la comitiva assistent es va traslladar al nou Espai Sociocultural Els Llavadors, obert al públic per primera volta eixe dia, per tal de visitar l’exposició Utillatge tradicional dels oficis de la pedra a Borriol, on es van poder conéixer eines i fotografies del treball dels pedrapiquers borriolencs. També es va visitar l’exposició Una mirada comparativa a l’aula tradicional i l’aula moderna al CEIP l’Hereu, que contraposava una recreació d’aula de la primera meitat del segle XX amb una actual i convidava a reflexionar sobre passat, present i futur del paper de l’educació escolar. La primera jornada va concloure amb l’actuació musical de la banda de la Unió Musical Lira Borriolenca a la Plaça de l’Hereu, que amb permís d’una fina pluja va interpretar l’obra Entorn al mil·liari de Josep Miquel Martínez Giménez, i una degustació gastronòmica de productes locals, amb gran presència d’elaboracions amb garrofa, preparats amb molta cura per mans expertes borriolenques de l’associació de Mestresses de Casa i persones voluntàries del grup de treball de gastronomia.
La segona jornada, en dissabte, va començar amb la lectura de comunicacions de Núria Moya Gil i Longi Gil Puértolas, Gustau Aguilella, Tomàs Escuder i Henri Bouché. Josep Cristià Linares i Victòria Pallarés van presentar a continuació el Mapa de la via Augusta a la Plana de l’Arc, el Mapa de recursos esportius del terme de Borriol i el llibre Gastronomia de la garrofa. Receptari borriolenc. Després d’un esmorzar on es van degustar olives trencades de Borriol, oli de la varietat borriolenca, coques i dolços de garrofa, van llegir les seues comunicacions David Molinos, Joan Alepuz Chelet, Pablo García Borja i Jaume Prior i Llombart, i el matí va finalitzar amb una taula redona sobre Les energies renovables i l’impacte en el territori dels nostres pobles formada per Sheila Carbó, Asier Merino, Cinta Moliner, Jesús Broch, Jordi Marín i Paula Tuzón.
La vesprada es va obrir amb les conferències de dos borriolencs: Rosa Agost, professora titular de l’UJI, acadèmica de l’AVL i membre del consell rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, va pronunciar una xarrada sobre Els mitjans audiovisuals valencians: catalitzadors d’emocions i difusors del nostre patrimoni; i Eugeni Llorens, Tècnic Superior d’Investigació a la Universitat Jaume I, presentà les propietats i beneficis de L’oliva i l’oli de la varietat borriolenca. Seguidament Joan Palmer moderà la taula redona El futur del treball de la pedra a Borriol, que va sofrir un canvi de membres i finalment va estar constituïda per Jacinto Ramos, Pascual Batalla, Natxo Falomir i Sergio Falomir. La jornada va acabar amb una degustació gastronòmica local amenitzada pel quartet de jazz Relaxing quartet, format per Xavi Bou, Juan Caballero, José Luis Rodrigo i Borja Flores gràcies al patrocini de l’associació cultural La Botalària, i un tast de formatges conduït per Óscar i Mayte de la formatgeria Tot de poble, de Les Coves de Vinromà, i maridat amb els vins de Roques negres, bodega El Mollet, presentats per Juan Carlos Pavía.
El diumenge els assistents es van citar a la plaça de la Torre per començar una visita guiada pels elements patrimonials existents al voltant de la Via Augusta al seu pas pels pobles de la Plana de l’Arc. La primera parada va ser al Museu d’Història de Borriol, on van poder conéixer la història del mil·liari de Borriol, i després van iniciar un recorregut amb autobús des de Poble Nou cap al mil·liari de la Font Seca, a la Pobla Tornesa, que continuà amb la visita a l’arc romà de Cabanes, al tram de Via Augusta de Benlloc, i a les restes arqueològiques d’Ildum a Vilanova d’Alcolea. En tornar, es va cloure la cita amb un dinar de germanor al Restaurant Peraire de Borriol.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada